27.11.2013

Miksi olen feministi


Kyllä, identifioin itseni feministiksi.

Koen sen hyvinkin isoksi osaksi identiteettiäni, katson maailmaa ja etenkin populaarikulttuuria ikään kuin feminististen lasien läpi jatkuvasti. Ja silti hieman arastelen kirjoittaa siitä, etenkin suoraa käsitettä käyttämällä.

Nyt päätin kuitenkin kirjoittaa. Koska koen asian tärkeäksi ja koska haluan ja voin sen tehdä!

Viimeisin innoitus taisi olla Jeminan kirjoitus "Gallup, tai: Oletko feministi?", josta löytyy hyviä vastauksia, suosittelen lukemaan sekä itse jutun että kommentit!


Harmittavan monelle sanasta feministi tulee yhä vain mieleen karvainen, siilitukkainen rintaliivien polttaja-lesbo, joka vihaa miehiä.

Huoh.

Mulle feminismi edustaa paitsi pyrkimystä tasa-arvoon, ennen kaikkea se edustaa vapautta ja oikeutta. Vapautta ja oikeutta olla juuri se, mitä haluaa ja tehdä, mitä haluaa (itseä ja toisia vahingoittamatta). Vapautta ja oikeutta määritellä itse itsensä. Sukupuolesta riippumatta.

Mun näkemys feminismistä on hyväksyvä ja avoin, ei syrjäyttävä tai poissulkeva.

Mä haluan maailman, jossa ihminen kohdataan ensisijaisesti ihmisenä; ei sukupuolena, ihonvärinä tai seksuaalisena suuntauksena.
 

Mä haluan maailman, jossa on ihan yhtä ok meikata tai olla meikkaamatta, sheivata tai olla sheivaamatta, käyttää minihametta tai peittää pää huivilla, harrastaa yhden illan suhteita tai olla harrastamatta. Oli mitä sukupuolta tahansa.

Mä haluan maailman, jossa jokainen voi rauhassa kulkea yksin kotiin pimeällä pelkäämättä ilman, että teeskentelee puhuvansa puhelimessa tai pitää kotiavaimia sormien välissä mahdollisena aseena itsepuolustukseen.

Mä haluan maailman, jossa opetetaan "älä raiskaa" sen sijaan, että sanotaan "älä tule raiskatuksi".


Niin kauan, kun sukupuoltaan korjaavat pakkosterilisoidaan, kun poikaa katsotaan kieroon, jos se haluaa leikkiä nukeilla, kun homo on yleinen haukkumasana, kun hyväksyttävä selitys mihinkään on "no pojat nyt vaan on poikia", niin kauan kutsun itseäni feministiksi.

Niin kauan, kun meillä on käsitteitä, kuten slut-shaming, victim blaming ja rape culture, niin kauan kutsun itseäni feministiksi.Koska mua itkettää, että joku 16-vuotias todella sanoo: "I am actually scared of being a female".

Feminismi ei ole yhtenäinen aate, vaan pikemminkin kokoelma erilaisia liikkeitä. Katsoisin kuitenkin, että kaikkien tavoitteena on tasa-arvo. Päämäärä siis melkolailla sama, keinot hyvinkin vaihtelevat. Kaikki feministit eivät ajattele kaikesta samalla tavalla, siksi on tärkeää pitää keskustelua yllä.

Mielestäni Tavi Gevinson sanoo aika hyvin, että "Feminism is not a rule book, but a discussion, a conversation, a process." And I'm still figuring it out, too!


Tykkään hirmuisesti lukea (lähinnä tuppaavat olemaan ruotsalaisia) blogeja, joissa feminismi on aihe siinä missä uusi ripsiväri, keksiresepti tai elokuvasuositus. Esimerkkeinä nyt vaikka Hannan HanaPee tai Sandran Niotillfem tai Linn Wiberg.

Flora kyseli juuri blogissaan lukijoilta, miksi he ovat feministejä ja aika monen vastauksen olisin hyvin voinut kirjoittaa itsekin (Hälsningar från feminister 1, 2, 3; esim.: "I'm a feminist because so many of my girlfriends think they're too fat. What's inside your brain has to be more important than how you look." tai "För att servitören igår gav mig en cola light och min pojkvän en vanlig även fast vi båda beställde vanlig cola bara.")

Olen feministi pienten ja isojen asioiden takia, kuten Julia kirjoittaa. Inspiraatiota sain myös tästä Mariellin kirjoituksesta. (Kääntää voi esim. täällä!)


Nyt olisi mielenkiintoista kuulla teidän ajatuksia! Mitä feminismi teille merkitsee? Oletko feministi?

Saa myös vinkata, jos tietää hyviä, aihetta käsitteleviä blogeja tai muuta aiheeseen liittyvää kiinnostavaa luettavaa/katsottavaa/kuunneltavaa yms.!

PS. Mainittakoon vielä EverydaySexism ja pari näppärää testiä, joilla voit testata oletko feministi: klik ja klik.


Pic/gif sources: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

48 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. I love your point of view, and I think you will like my feminist Webseries Unsingle. Will you consider reviewing it on your blog? I think your readers will like it, as they enjoyed the show 7p10e as well. http://www.unsingletheseries.com/watch.html

   Thank you!
   Minnie Goode
   Creator, Unsingle

   Poista
 2. Mahtava teksti! ja lisäplussaa vikasta gif-animaatiosta :D

  VastaaPoista
 3. en osaisi välttämättä nimetä itseäni feministiksi, mutta kaikilta teoiltani ja ajatuksiltani olen. koen kuitenkin olevani vain vahva, itsenäinen, ajatteleva nainen. feministi- sanana ei vain sovi ehkä suuhuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tää kommenti hämmentää mua. miksi sana ei sovi suuhusi?

   feminism (noun): the advocacy of women's rights on the grounds of political, social, and economic equality to men.
   feminist (noun): a person who supports feminism.

   kunnioitan kyllä jokaisen oikeutta määritellä tai olla määrittelemättä itseään, mutta miksi tuota sanaa pitäisi niin kovin vierastaa tai pelätä? ymmärrän kyllä, että joillekin sanasta tulee mieleen negatiivisia konnotaatioita, mutta juuri siksi sitä sanaa pitäisi mun mielestä käyttää enemmän. feministi on yksinkertaisesta ihminen (nainen, mies, jotain muuta sukupuolta oleva), joka kannattaa sukupuolten tasa-arvoa :-)

   Poista
 4. Iso peukku tälle tekstille! Tyhjentävää settiä, ei juurikaan lisättävää. Muuta kuin että usein naiset ovat naisille susia; kiukuttaa joka kerta niin kuunnella daamien huorittelevan toisiaan yms. Ei tällainen toiminta ole muuta kuin omiin muroihin pissimistä. Ehkä vähän aihetta sivuten artikkeli naisten ympärileikkauksista, joka sattui silmään eräs päivä: http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/ymparileikatun_naisen_tarina "Perinne on lähtöisin miesten halusta kontrolloida yhteisönsä naisten seksuaalisuutta, mutta nykypäivänä nimenomaan naiset – äidit, isoäidit ja anopit – pitävät sitä yllä."

  Ja kyllä, olen feministi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. just luin jokin aika sitten tuohon naisten väliseen huoritteluun liittyvän artikkelin! http://www.nytimes.com/2013/11/19/science/a-cold-war-fought-by-women.html?smid=fb-share&_r=0
   siksi en tässä kirjoituksessani halunnutkaan osoitella mihinkään suuntaan syyttävästi, koska tää epätasa-arvo on ihan kaikkien sukupuolten ongelma ja sen korjaaminen tulisi olla kaikkien yhteinen tehtävä.

   ja mitä tohon tyttöjen silpomiseen tulee, niin se on jotain, mitä en vaan voi käsittää. voin fyysisesti pahoin, kun luin tuota linkkaamaasi juttua, aivan järkyttävää. kannattaa muuten katsoa semmonen leffa, kun aavikon kukka (desert flower), jos joskus tulee vastaan. http://teema.yle.fi/ohjelmat/juttuarkisto/aavikon-kukka-16 "Keveästä kerronnasta huolimatta elokuvan teemaksi nousee vakava aihe, musliminaisten ihmisoikeudet." (köh yle, aihe ei ole ainoastaan musliminaisten ongelma!)

   Poista
 5. Kyllä mä miellän itteni feministiks. Mun mielestä on mahtavaa, että nykyään aihe on paljo esillä sosiaalisessa mediassa ( varsinki tumblrissa ), ja että siitä puhutaan enemmän. Pitkä matkahan tasa-arvoon vielä on, mutta tuntuu siltä että on edes vähän toivoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mun puolesta aihe sais olla vieläkin enemmän esillä! :-D

   Poista
 6. Asiaa! Hienoa että kirjoitit tästä, koska juuri niiden feministi-sanaan liitettävien väärien mielikuvien takia tästä on niin tärkeää puhua. Surettaa kun jotkut naisetkin kuvittelevat feminismin tarkoittavan miesvihaa tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä! musta on jotenkin uskomatonta, että se miesviha-mielikuva jyrää edelleen. varmasti löytyy feministiksi itseään kutsuvia miesvihaajia, mutta kun "miesvihaaja" ei todellakaan ole synonyymi "feministille"!

   Poista
 7. JES Roosa, loistavaa!! Ihanaa että toit kans aiheen esille. Pakko kommentoida tuohon ylempään kommenttiin:

  "en osaisi välttämättä nimetä itseäni feministiksi, mutta kaikilta teoiltani ja ajatuksiltani olen. koen kuitenkin olevani vain vahva, itsenäinen, ajatteleva nainen. feministi- sanana ei vain sovi ehkä suuhuni."

  Mutta vahva, itsenäinen ajatteleva nainenhan on feministi, jos hän ajaa tasa-arvoa ja kannattaa sellaisia asioita, mitä feministit yleensäkin. Ei tuota sanaa kannata minun mielestäni pelätä. On ihan surkeaa miten negatiivinen kaiku feministi-sanalla on Suomessa. Hoh hoi, siksi tämmöisiä keskusteluja tarvitaan ehdottomasti enemmän :- ) HYVÄ ROOSA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hihii, olin suunnitellut aiheesta kirjoittamista vaikka kuinka pitkään ja siitä sun monki talks-postauksesta sain paljon lisäpontta ja rohkaisua! :--)

   ja nimenomaan, jos nyt kaikki vaikka alkais käyttämään feministi-sanaa sen oikeassa merkityksessä, eikä miesvihaan tai muuhun kökköön liitettynä, niin saatais sille positiivisempi kaiku :-)

   Poista
 8. Hieno homma, että kirjoitit tästä! Oon itsekin pohtinu ihan samoja juttuja ja varsinkin tämä ''Harmittavan monelle sanasta feministi tulee yhä vain mieleen karvainen, siilitukkainen rintaliivien polttaja-lesbo, joka vihaa miehiä.'' Toi on IHAN 100% totta!!! :--( Naurettavaa jos siteeraa itsensä feministiksi niin saa yllättävän usein leiman otsaansa.

  Oon myös sitä mieltä, että feminismi on juuri sellainen tasa-arvoa - siis ihan kaikkien - ajava nainen. Ei pelkästään naisien vaan myös ihan kaikkien. Ei tarvitse olla suunapäänä eduskuntatalolla heittelemässä tomaatteja ikkunoihin ja vaatimalla oikeutta, vaan voi kirjoitella ja keskustella fiksusti tasa-arvosta.

  On mahtia, että on olemassa fiksuja mielipiteitä olevia vahvoja naisia, jotka eivät alistu mm. median stereotypioihin. Isot peukut sulle tästä postauksesta!! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko kommentoida: Ei feministin tarvitse välttämättä olla nainen ;----)

   Poista
  2. kiitos!

   julia sen jo sanoikin, ei tosiaan tarvitse olla nainen ollakseen feministi :-)

   mutta joo, ymmärrän pointtisi, on monia tapoja edistää tasa-arvoa. jotkut tykkäävät olla provosoivampia ja jotkut vähemmän ja molemmat tavat ovat täysin ok!

   Poista
 9. Todella koskettava ja todella korrekti kirjoitus! Juuri noin sen pitääkin mennä ja toivon täsmälleen samanlaista maailmaa!
  (Vaikka oma blogini käsitteleekin lähinnä omaa sairasteluani ja omaa dieettiäni, ei se tarkoita sitä, ettenkö haluaisi antaa kenelle vian vapauden olla juuri oma itsensä, muutenhan kieltäisin sen itseltänikin)

  Varsinkin kohta jutussasi, jossa laitoit nuo laulugifit yhdessä raiskattujen naisten raiskaajien kommenttien viereen sai sydämen sykkeen nousemaan ja kyyneleen valumaan. Todella todella koskettava ja inspiroiva teksti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :'-) robin thicken blurred lines ja noi kuvat saa mun vatsan vääntymään joka kerta.

   Poista
 10. Kyllä minä oon feministi. Tai näin ainakin ajattelin siihen saakka kun aloitin opiskelut Berliinissä. Teen lähinnä englannin ja sukupuolentutkimuksen yhteisiä kursseja ja niillä mun on annettu ymmärtää, että en ole "tarpeeksi feministi" eli en oikeestaan feministi ollenkaan. Tai jotenkin huonompi feministi kun ne muut. Täällä ollaan koko tämän feminismikeskustelun kanssa niin paljon pidemmällä kun Suomessa, että ei saa edes sanoa olevansa feministi, ellei sitä ajatustyötä ole viety ihan sinne ääripäähän saakka. Sen sijaan, että oltaisiin kriittisiä ei-feministejä kohtaan, puretaan ne aggressiot ja turhautumiset ihmisiin, jotka on oikeasti samalla puolella. Itse en pidä tästä suuntauksesta ollenkaan ja toivoisin lisää solidaarisuutta, joka ainakin mulle itselleni pitäisi olla se feminismin tärkein asia ja lähtökohta.

  Puuuuh. Ei oo helppoo. Mut hieno kirjoitus, Roosa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. musta toi on niin surullista. että pitää kilpailla nyt siitä, kuka on parempi feministi kuin muut. siis haloo nyt oikeesti!!! se jos mikä vierauttaa ja sulkee ihmisiä pois. ja sitten ihmetellään, miksi feminismillä on niin huono maine tms. toki feministeillä on hyvinkin eri käsityksiä eri asioista, mutta mua niin ketuttaa tommonen, että joku ei ois "oikea" feministi. siis voi helvetti.

   tää sun kommentti kuulosti jotenkin niin lohduttomalta. pidä pää pystyssä ja mun mielestä voit aivan rauhassa kutsua iteäsi feministiksi, kannustaisin jopa tekemään sen entistä kuuluvammin! :-) puolusta oikeuksiasi olla feministi! :-D

   ps. mäkin aattelin täällä ehkä ottaa sukupuolentutkimuksen kursseja, jännä nähdä millaista settiä siellä tulee vastaan :--D ainakin antropologian kursseilla on käsitelty feministisiä teorioita ihan asiallisesti.

   Poista
  2. Välillä on ollut aika lohdutonta kyllä noilla kursseilla ku läväytetään tollasia argumentteja naamaan (Juu ja kyllä on rasistikorttikin tullut nähtyä jo moneen otteeseen). Mut koitan pitää pään pystyssä ja pistää kulttuurieron piikkiin.

   Mut joo, alota ihmeessä! Oon ainakin Turussa tykännyt sukupuolentutkimuksesta ihan tosi paljon, välillä jopa enemmän kun mun pääaineesta.. Paljon siitä johtuu et meillä on siellä proffana Suomen naistutkimusguru Marianne Liljeström, joka on kyllä ihan mahtava tyyppi. Oon ny ite saanu aineopinnot melkein kasaan, ja luulen et sen pidemmälle en ehkä jaksa jatkaa. Täytyy keskittyä noihin pääainehommiin ja tässä kohtaa alkaa homma mennä mulle vähän turhan korkeelentoseksi (viimeisimmässä tentissä kirjoitin mm. feministisestä arkkitehtuurista ja purkasta tehdyistä vaginaveistoksista....)

   Poista
  3. oonkin tampereella jo käyny pari sukupuolentutkimuksen kurssia ja tykkäsin niistä kyllä ja mietin tänne lähtiessä, että otanko täällä antropologian vai sptutkimuksen kursseja mutta jostain syystä aattelin, että sptutkimus ois jotenkin liian kapea ala tai jotain, en tiiä ja siksi hain vaihtoyliopistoon, jossa tarjotaan antropologiaa. nyt jos pystyn, niin otan kyllä sptutkimuksen kursseja muista yliopistoista täällä, oma vaihtoyliopisto kun ei niitä tarjoa :/

   Poista
 11. Hyvä Roosa! Super hieno teksti, josta allekirjotan kaiken täysin ♥

  VastaaPoista
 12. Hienosti kirjoitettu !! Olen nyt tässä varmaankin puolituntia yrittänyt keksiä jotakin järkevää sanottavaa, mutta vähän nyt kyllä tuntuu siltä, että sanoit kaiken tarpeellisen tällä hetkellä.

  Tulipa nämä mieleen :
  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288625401769.html?fb_action_ids=769738543041587&fb_action_types=og.recommends&fb_ref=artikkeli_likea&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B218189621694953%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%22artikkeli_likea%22%5D

  http://www.youtube.com/watch?v=9zda8Mt0GIs 0:50 -->

  VastaaPoista
 13. Tää kommentti ei oo yhtään niin hyvin jäsennelty kuin sun mainio kirjoitus, mut keräsin tähän nyt joitain rönsyileviä pointteja aiheesta. Koitahan kestää :))

  Kesällä mulla oli työkaveri, joka mollasi miehet maan rakoon joka asiassa ja kailotti ylpeänä olevansa feministi. Kyllä muakin voisi feministiksi kutsua, mutta kuten täälläkin ollut puhetta, mulle feminismi ei todellakaan tarkoita miesvihaa. Mulle se tarkoittaa enemmänkin sitä, ettei sukupuolten välillä oikeastaan olisi eroja ja että ihmisiin suhtauduttaisiin yksilöinä, ei sukupuolina. Työkaverin käytös alkoikin toden teolla ärsyttää, sillä tällä haavaa suurin osa mun kavereista on poikia ja kaikki ovat enemmän tai vähemmän feministejä. Sen takia mua ärsyttää aina, jos joku mollaa miehiä vain heidän sukupuolensa takia. Kyllähän maailmassa on kusipäisiä naisiakin. Erityisen tekopyhää hommassa oli mun mielestä se, että tyyppi itsekin kaveerasi enimmäkseen poikien kanssa. Joo. Kadotin vähän mun pointin tässä matkan varrella, mutta toivottavasti joku saa ajatuksesta kiinni...

  Katottiin kans vähän aikaa sitten kavereiden kanssa toi vikan kuvasarjan leffa, ja tossa kohdassa tuli ihan totaalirepeeminen. Ei, ei, ei. Ei näin.

  Pakko kertoa tähän vielä keskustelu, jonka kävin taannoin kutosluokkalaisen serkkupoikani kanssa:

  Serkku: Juotko sä muuten siideriä?
  Minä: Hyi, en! Mä juon kaljaa.
  Serkku: Ai juotko? *silmät lautasen kokoisina* Mut eihän tytöt juo kaljaa!
  Minä: Nii-i, mut mä juon. Mä en ookaan mikä tahansa tyttö.

  Tän jälkeen serkun kasvoille kohosi ihaileva katse. Olin aika tyytyväinen itteeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko muuten lisätä tähän vielä, et mun mielestä on surullista, et esimerkiksi Femenin tempauksissa tuntuu aina olevan mestoilla tyyppejä, jotka katselee vaan tissejä ja itse asia peittyy niiden alle. C'mon, ne on vaan tissejä! Ehkä vielä joskus maailmassa tisseistäkin tulee niin sukupuolineutraali asia, ettei niissä oo mitään ihmeellistä. t. sama anonyymi, sitä päivää odotellessa

   Poista
  2. kiitos kommenteista :-)

   tässäkin asiassa on harmi, kuinka yksi äänekäs tyyppi pystyy pilaamaan muiden maineen. tai siis että oletetaan jonkun yhden äänekkään yksilön edustavan koko ryhmää. koska kaikki feministit ei edelleenkään ajattele kaikesta samalla tavalla :-)

   mutta hmm, mä vaan jostain syystä aloin näkemään punaista tosta kalja-siideri-keskustelusta. koska siinäkin nähdään, että kalja=maskuliininen=parempi ja siideri=feminiininen=huonompi. kun mun mielestä asiassa ei pitäis olla mitään sukupuolijakoa tai huonompi-parempi-asetelmaa. siideriä juova mies pitäis olla ihan yhtä lailla ihailun kohteena (jos alkoholin käyttämiseen nyt ylipäänsä saa suhtautua ihailevasti) kuin kaljaa juova nainen. että kaikki sais juoda sitä, mistä tykkää ilman arvolatausta. (kerro toki, jos ymmärsin keskustelun väärin, mut tämmönen vaikutelma mulle tuli.)

   ja mitä femeniin tulee, niin mulla on aika ristiriitaiset fiilikset. tavallaan ymmärrän niiden mission, mutta en pidä esim. tavasta, jolla ne kuvittelee voivansa puhua musliminaisten ohi ja puolesta.

   tissi-asiaan mulla ei ole vielä selkeää mielipidettä, mutta tuli mieleen, kun jossain törmäsin sellaiseen faktaan, että jossain päin maailmaa naiset olivat kuolla naurusta, kun joku italialainen antropologi kertoi niille, kuinka sen kulttuurissa miehet pitävät rintoja eroottisina, haluavat koskettaa niitä yms. muistaakseni naiset kommentoivat, että "so, the men act like babies?" että tääkin on kulttuurisesti rakentunut seikka ja siinä oon samaa mieltä, että kaikenlaisesta yliseksualisoinnista olisi hyvä päästä eroon monessakin asiassa :-)

   Poista
 14. Vastaukset
  1. ♥!!

   ps. i love your blog, i'm just horribly lazy to leave a comment! :--D

   Poista
 15. Tosi hyvä teksti. Et oo turha muija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahha, kiitos! ja jes, joku toinenkin käyttää sanaa muija!! <3<3

   Poista
 16. Olipa tosi hyvä teksti!
  Aika tyhjentävä, ei tosiaan pysty kauheesti mitään sanomaan, mutta mä uskon että kaikissa naisissa asuu pieni feministi. Sana tosiaan tuntuu olevan suomessa sellainen, että se mielletään negatiivisena pirttihirmuna jolla on hiekkaa paikoissa tai vähintään muuna yhtä viehättävänä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :-) mä toivon, että kaikissa ihmisissä asuisi pieni (tai suuri) feministi :-D ja jospa pikkuhiljaa saataisiin feministi-sanallekin vähän positiivisempia assosiaatioita.

   Poista
 17. hitsi kuin hyvä kirjoitus! Asiallista tekstiä ja hyviä pointteja ja näkökulmia. Jatka samaan malliin.

  VastaaPoista
 18. Olen monista asioista kanssasi samaa mieltä. Ihmettelen kuitenkin sitä, että edellisessä postauksessani objektisoit miehiä ihailevaan sävyyn (ja näitä postauksia on ollut muutama aiemminkin), mutta tässä postauksessa kuitenkin kerrot kannattavasi sukupuolten välistä tasa-arvoa. Monesti näissä tasa-arvokeskusteluissa unohdetaan toinen sukupuoli, ja korostetaan toisen sukupuolen (yleensä naisten) tasa-arvoa suhteessa toiseen (eli tässä tapauksessa miehiin). Olen melko varma, että moni feministiksi itseään kutsuva nainen on naiskuvan objektisointia vastaan: miksi mieskuvalle saa kuitenkin tehdä niin?

  -Mippe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kommentista! odotinkin, milloin joku kysyisi asiasta. mietin pitkään ennen noiden kuvapostausten tekemistä, että onko se liian objektisoivaa. mielestäni en kuitenkaan esitä kyseisissä postauksissa (tai toivottavasti muissakaan) miehiä halventavasti tai alistavasti. toki muutamat ovat ilman paitaa, mutta täysin alastomia vartaloita en ole valinnut. yksi syy postauksien tekemiseen taisi olla se, kun huomasin tumblrissa, kuinka suurimmassa osassa rebloggaamissani ihmisten kuvissa ne ihmiset on naisia. ja koostamissani kuvakollaaseissa täällä blogissa on useimmiten naisia. ehkä halusin jotain tasapainoa tähän. ja olen visuaalinen ihminen, pidän kauniista kuvista ja niiden katselemisesta. musta ihmisten kuvat on usemmiten kiinnostavampia kuin vaikka maisemakuvat. ja on hyvin eri tapoja kuvata ihmisiä, ja musta on kiinnostavaa miettiä millaiset kuvat objektisoi ihmistä, tekeekö kaikki kuvat loppujenlopuksi niin? pidän myös tumblr-blogia, jonka nimi oli alunperin "cute boys sleeping", mutta se rupesi häiritsemään juurikin sen takia, että nimi oli niin rajaava, joten vaihdoin nimeksi "cute people sleeping" ja nykyään rebloggaan siellä kuvia nukkuvista ihmisistä, en vain pojista :-) (ja "cute" koska musta kaikkia ihmiset on söpöjä nukkuessaan) niiden mieskuvapostausten ei todellakaan ole tarkoitus olla miehiä objektisoivia tai loukkaavia, vaan mun mielestä kauniita kuvia mun mielestä kauniista ihmisistä. samalla tavoin kuin haluan täällä blogissa jakaa kuvia kauniista asioista, haluan jakaa niitä myös kauniista ihmisistä, niin naisista kuin miehistäkin :-)

   toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi, saa kysyä jos haluat tarkennusta johonkin!

   Poista
  2. Minä en ainakaan nähnyt mitään ristiriitaa postausten välillä, ei tullut mieleenkään! Eivät asiat ole niin mustavalkoisia....Eikö noissakin valokuvissa ole kyse, että moni on itse heittäytynyt valokuvattavaksi tai kuvannut itseään, ovat tilanteista ym. eivätkä ne ole millään muotoa alistavia. Feminismihän on vastavoimana alistamiselle ja tukee tasa-arvoa - silloin voi ihan yhtä hyvin ihailla kauniita ihmisiä siinä missä asioitakin. Eikö tämä täällä juuri ole feminismiä parhaimmillaan - vai sitä miesvihaako pitäisi tuntea..tai vihaa naisia kohtaan, jotka näyttävät hyviltä ja ovat objektisoitavissa? :D Pointti oli varmasti siinä, että sen sisimmänkin pitäisi merkitä, mutta pitäisikö sitä ystävystyä esimerkiksi Ryan Goslingin kanssa ettei näkisi häntä eräänlaisena objektina.... Ja eikö kommentoijan mielestä sitten nämä postauskuvat ole objektisointia? Ylipäätänsä vaikka asukuvankin laittaminen blogiin? Äsht, mulla meni kai jotain ohi. ;)

   Poista
  3. Roosa: Kun kysyit objektisoivatko kaikki kuvat kohteensa, niin sanoisin, että kyllä. Kuvassa olevan on tarkoitus olla katseen kohde. Objektisointi ei varsinaisesti itsessään ole mielestäni välttämättä paha asia. On aivan ymmärrettävää, että ihmisten katseet kohdistuvat mieluusti kauniisiin asioihin, esimerkiksi nyt omaa silmää miellyttäviin inspiroiviin ihmisiin. Ja on aivan totta, että et esittänyt miehiä tekemässäsi postauksessa halventavasti, alistavasti tai negatiivisessa valossa. Esitetäänkö vähäpukeiset alusvaatemallit lähtökohtaisesti alistavasti? Miksi naispuoliset tennispelaajat edelleen käyttävät lyhyttä hametta ja pientä toppia? Onko se alentavaa?

   Objektisoinnin seuraukset voivat joidenkin ihmisten kohdalla kuitenkin olla negatiivisia. Suoranaiset seuraukset näkyvät esimerkiksi ulkonäköpaineina ja itsetunto-ongelmina, joista valitettavan monet miehetkin kärsivät. On mielestäni ihmeellistä, että naiset eivät ymmärrä tätä seikkaa. Jos miespuolinen henkilö rebloggaisi kuvia paidattomista tai muutoin puolipukeisista naisista, monien feministien mielestä se olisi sopimatonta ja alistavaa. Jos naispuolinen (feministisen maailmankuvan jakava) henkilö jakaisi kuvia vähäpukeisista miehistä, kukaan ei sanoisi yhtään mitään. Mutta asetelma on lähtökohdiltaan silti aivan sama, jos aihe liitetään tasa-arvokeskusteluun. (Käänsin nyt tarkoituksella asetelman mies-nais-näkökulmaan, jotta esimerkki olisi selkeämpi.) Tämän saman huomaa useimmiten mainonnasta puhuttaessa: puolipukeisten naisten esittäminen on halventavaa, mutta huomio kiinnittyy harvoin puolipukeisiin miehiin.

   Tuossa poitsu-postauksessa merkittävämpää oli mielestäni oikeastaan se, mitä ei näytetty, kuin se mitä näytettiin. Kerroit, että sinusta nukkuvat ihmiset ovat suloisia ja tykkäät reblogata kuvia kauniista ihmisistä. Jos (feminismin) tarkoituksena on rakentaa yhteiskuntaa ja yhteisöä, jossa kaikilla ihmisillä on hyvä olla, tämänkaltainen luokittelu (ulkoisesti) suloisiin ja kauniisiin ihmisiin väistämättä rajaa ulkopuolelle suuren joukon ihmisiä. Ja se on omiaan aiheuttamaan katkeruutta, vihaa ja surua. Tarkoituksesi ei varmastikaan ollut saada ketään tuntemaan oloaan huonoksi, sillä vaikutat pelkän blogin perusteella hyvin sydämelliseltä ja herttaiselta ihmiseltä.

   Tarkoitukseni ei ole kommenteillani kyseenalaistaa feminististä maailmankuvaasi tai tämän postauksen tärkeyttä. Haluan ainoastaan herättää ajattelemaan näitäkin tärkeitä teemoja. Feminismi ja siihen liittyvät konnotaatiot ovat tärkeitä keskustelunaiheita, ja olet rohkea uskaltaessasi nostaa aiheen esille blogissasi. Kuten jo ensimmäisessä kommentissani sanoinkin, olen kanssasi monista asioista samaa mieltä. Toivottavasti en kommenteillani tehnyt asiaa tyhjäksi.

   Mukavaa viikonloppua!

   -Mippe

   Poista
  4. J: jep, asiat ei todellakaan ole mustavalkoisia ja mun mielestä kaikilla tulis olla lupa ihastella omasta mielestään kauniita asioita ja ihmisiä ilman, että joku siitä mielensä pahoittaa :-)

   Mippe: ymmärrän kyllä pointtisi, mutta olen silti eri mieltä. tämä mun blogi on mun henkilökohtainen, subjektiivinen näkemys asioista. jos tämä olisi objektiivinen media, valitsisin varmasti vieläkin tarkemmin, millaisia kuvia jakaisin ihmisistä. siis että esittäisin ihan kaikennäköisiä ihmisiä laidasta laitaan. toki pyri tähän nytkin, mutta haluan myös, että kuvat ovat muutenkin visuaalisesti kauniita, kuin vain että siinä on mun mielestä kaunis ihminen. tarkoitan nyt valaistusta, värimaailmaa jne.

   ja tuohon tennisasuasiaan mulla on sanottavaa vain, että se on alistavaa ainoastaan, jos joku on pakottanut pelaajan pukemaan kyseiset vaatteet päällensä. jos pelaaja on itse valinnut asunsa ja pitää siitä, niin miksi se olisi alistavaa? joidenkin mielestä esim. musliminaisten huivi on alistava, vaikka usein se on heidän henkilökohtainen valintansa. toki asiaan liittyy muitakin puolia, jos tarjolla on vain tietynkaltaisia vaatteita, mistä se taas johtuu jne. mutta näin yksinkertaistettuna näkisin asian tuolla tavoin.

   ja kuten jo aiemmin sanoin esim. tuosta cute people sleeping-blogista, niin musta kaikki_ihmiset on söpöjä nukkuessaan, joten rebloggaan kaikki vastaantulevat kuvat joissa on ihminen, joka nukkuu. miten silloin rajaan ihmisiä ulkopuolelle??

   ja mun mielestä ihan jokaisella on oikeus omaan kauneuskäsitykseensä. jokaisella on varmasti eri käsitys siitä, mikä on kaunista. "you can be body positive and still have preferences." en todellakaan jaksa uskoa, että joku ottaisi muutamasta postauksestani kauheasti ulkonäköpaineita. en todellakaan kiellä, etteikö paineita olisi ja niitä on varmasti ihan kaikilla sukupuolilla. ja siksi musta valtamediassa tulisikin nähdä laajempi skaala erilaisia ihmisvartaloita. mun blogi ei kuitenkaan edusta muuta kuin mun näkemystä.

   ja musta oli hienoa, että otit asian esille, musta on tärkeää keskustella asioista! mutta ajattelen kyllä kaikkea, ennen kuin laitan ne tänne blogiin esille :-)

   hauskaa viikonloppua sullekin! :-)

   Poista
  5. ainiin ja se tuli vielä mieleen, että mainonnassa hyvin usein edelleenkin esitetään miehet ja naiset hyvin eri tavoin. eikä vain alusvaatemainoksissa. toki niistä varmasti saa paineita sekä miehet että naiset. mutta esimerkkinä vaikka nyt ne american apparelin unisex-flanellipaita-kuvat. miehillä flanellipaidan lisäksi päällä muutkin vaatteet, naisilla kuvissa pelkästään flanellipaita, yleensä auki ja muutenkin mallien asennot olivat hyvin erilaiset miesten ja naisten kesken.

   http://www.hs.fi/ulkomaat/Vaateketjun+seksistinen+mainonta+suututtaa+Ruotsissa/a1368581755898?jako=52b8d7410749820b10db197b51942d8a&ref=tw-share

   http://enblommigtekopp.se/2013/may/de-ar-bra-pa-det-dar-med-unisex-de-dar-american-apparel-2.html

   Poista
 19. Great Blog

  タイヤナビ(https://tirenavi.jp )は格安 中古タイヤ ・中古ホイールを取り扱う、埼玉を拠点にした日本最大級のインターネット通販会社です。

  VastaaPoista