Jos viimeisin suklaareseptini oli täynnä pahiksia; sokeria, rasvaa ja vehnäjauhoja, niin nyt mennään täysin toiseen ääripäähän. Superterveelliseen raakasuklaaseen nimittäin!
En halunnut, jaksanut enkä ehtinyt stressata joululahjoista, joten kun kaverini Elina sanoi tekevänsä raakasuklaata lahjaksi sukulaisilleen, päätin, että teenpä minäkin samalla! Yhdessä hyvä tulee ja niin edespäin. Oli myös kätevää, kun pystyttiin ostamaan kaikki tarvikkeet puoliksi, ja muutenkin Elinan keittiö ja koti on tilavampi kuin omani tämmöiseen puuhailuun, haha.
Elina oli kaivellut reseptejä netistä ja lisätietoa löytää esimerkiksi osoitteesta raakasuklaa.com.
Meistä kumpikaan ei ollut aiemmin tehnyt raakasuklaata, joten aika kokeilupohjalta mentiin fiiliksen mukaan. Helppoa kuitenkin oli ja hyvin onnistui! Tehtiin kuitenkin ihan liikaa kerralla, alkoi melkoisesti väsyttää monen tunnin uurastuksen jälkeen. Ensi kerralla siis pienempi satsi!
Tehtiin kaikkiin suklaisiin ensin semmoinen "perusmassa", johon sitten lisättiin varsinaiset "maut".
Meidän perusmassaan tuli:
Kaakaovoita
Kylmäpuristettua kookosöljyä
Hunajaa
Kaakaojauhetta
Toco- eli riisinlesejauhetta
(Laadukasta) suolaa
Ja makuina:
Cashew-vanilja-inkivääri-mustikka
Mulperi-kaneli-cayennepippuri
Lime-chili
Lime-chili-manteli
Mansikka-vanilja
Mansikka-vanilja-cashew
Mustikka-mulperi-manteli
Appelsiini-chili-kaneli
Tocojauheen sanotaan tuovan suklaaseen hieman maitosuklaan tuntua ja mulperin puolestaan toffeen makua. Vaikka laitettiin suolaa tosi vähän, niin ensi kerralla jätän sen kyllä kokonaan pois. Tai laitan rutkasti enemmän hunajaa. Me käytettiin kuivattuja mustikoita ja mansikoita, mutta myös pakastemarjoja voi käyttää. Ja appelsiini ja lime saadaan tietysti niiden kuorta raastamalla.
Ainesten lisäksi tarvitsee jonkinlaisia muotteja, ellei tee suklaalevyä johonkin matalareunaiseen vuokaan tms. Me haluttiin tehdä suklaakonvehteja, joten käytettiin jääpalamuotteja sekä Elinan alennusmyynneistä bongaamia mini-madeleinemuotteja.
Homma menee siis suunnilleen näin:
Raasta kaakaovoi. Siitä tulee ihan sahanpurun näköistä. Sulata kookosöljyä esim. upottamalla se purkissaan hetkeksi kuumaan veteen, jotta sitä on helpompi annostella sopiva määrä.
Sulata rasvat vesihauteessa. (Rautalankaosasto: Hellalla on kattila, jossa vettä, jota lämmitetään ja sen päällä kuumuutta kestävä astia, jossa rasvat.)
Lisää hunaja (tai muu makeutusaine, esim. stevia).
Lisää kaakaojauhe ja muut mahdolliset jauheet.
Lisää mausteet.
Laita muotteihin ja sitten pakkaseen tai jääkaappiin jähmettymään. Pakkasessa jähmettyy tietty nopsemmin, mutta noin puolen tunnin kuluttua muistaakseni suklaat oli valmiita, laitettiin me ne kumpaan tahansa chillaamaan.
Irrota suklaat varovasti muoteista. Sitte o valmista, aijjettä!
Erittäin helppoa siis ja näitä syödessä ei tosiaan tarvitse potea huonoa omaatuntoa, on nimittäin terveellisiä kuin mikä!
Onko joku muu kokeillut raakasuklaan valmistamista? Saa jakaa hyviä maku- ja muitakin vinkkejä! Mietin myös, että rocky roadista sais helposti raakasuklaaversion kokonaisilla pähkinöillä sekä kuivatuilla marjoilla ja hedelmillä yms...