20.3.2015

Ajat ja paikat

IMG_20140513_105334


Ajat ja paikat ovat kummallisia. Jollain tapaa niillä kuitenkin yrittää jaotella elämäänsä. Saada selkoa, laittaa järjestykseen.

Edelleen ajattelen elämääni ennen ja jälkeen Ranskan au pair-vuoden. Se on ollut se minun elämäni Suurin Mullistus tähän mennessä. Siitä kaikki alkoi, tavallaan.

Ja kuitenkin on pienempiä tapahtumia ja lyhyempiä ajanjaksoja. Luettelisinko kaikki paikat, joissa olen joskus käynyt? Kuuba, New York, Tallinna, Eskilstuna, Pariisi, Kuopio, Berliini, Nurmijärvi, Granville, Kajaani, Tadoussac, Rogersville, Tunisia, Saint-Leu-La-Forêt ja niin niin monta muuta. Jokainen hetki ja paikka on muokannut minusta minut.

Jostain syystä arvotamme pidempikestoista aikaa lyhyemmän sijaan. Yhdeksän kuukautta Montrealissa painaa vaa'assa enemmän kuin viisi päivää Lontoossa, mutta sitäkin enemmän 19 vuotta Jyväskylässä.

Ja silti yhdessä ohikiitävässä hetkessä rekan kyydissä jossain päin itäistä Kanadaa eteen tulee vuori nimeltä Sugarloaf Mountain ja muistan taas, miksi rakastan elämää ja maailmaa.

Ja lentokoneessa Detroitiin isä sanoo malttamattomalle lapselleen, että hang on there, peanut.

Ajatellaan, että aina pitäisi mennä jonnekin kauas ja tuntemattomaan, kokea kamalasti kaikkea ja siellä se kaikki jännittävä tapahtuu. Ja usein tapahtuukin. Siksi haaveilen kaukomaista ja lentolipuista ja lämpimästä tuulesta kasvoilla. Mutta joskus riittää vähempikin. Itselle tuntematon kaupunginosa tai naapurikylä. Sukulaisten kesämökki Savossa.

On niin helppo pysyä paikallaan, mutta toisinaan se tuntuu kauhistuttavalta. Koti on oma turvapesä, mutta niin monesti tekee mieli heittäytyä tyhjän päälle, hankkiutua eroon kaikesta omaisuudesta ja vain lähteä. Olla vapaa.

Niin monta ihmistä ja niin monta tarinaa. Haluan kuulla niistä mahdollisimman monta. Haluan, että oma tarinani on vaiheikas ja runsas, ei junnaava ja tasapaksu.

"Tien päällä minulla vain on jollain perimmäisellä tavalla rauhallisempi olo. Onnea ei välttämättä ole sen enempää kuin kotona, mutta se tuntuu kattavan jotain oleellisia kohtia.

Tiedän, että vastakkainasettelu kodin ja maailman välillä on hyvin keinotekoinen. Ihan samaa elämää tämä kaikki on. Ehkä kyse on ennemminkin rajasta paikallaan pysymisen ja liikkeessä olemisen välillä.

...
 
Rutiinien keskellä tuntuu, että hukkaan jotakin ainutlaatuista, jätän mahdollisuuksia käyttämättä, tyydyn liian vähään."

Oikeastaan kaiken mitä haluaisin sanoa, kiteytti täydellisesti taas seikkailulla oleva kaimani Roosa tekstiinsä Kunnes mieli muuttuu, lukekaa se siis.


Ja minä yritän hetkeksi pysähtyä ja olla tässä ja nyt, mutta seuraavaksi aion olla myös siellä ja tuolla, missä milloinkin.

2 kommenttia:

 1. Hieno teksti! Tulee kans mieleen, että miten sitä lapsena onkin ollut tyytyväinen just niistä omista kuvioista? Sellainen lapsenomainen olemisen ilo, miks se katoaa? No tietty, mitä enemmän näkee, sitä enemmän haluaa lisääkin. Onhan se itsestään selvää et tarpeeksi pitkään tietyissä piireissä oltuaan siihen vähän turtuu, sehän nyt on luonnollista.

  Oon miettinyt tätä samaa monesti. Oon päätynyt siihen lopputulokseen, et kielen käyttö vaikuttaa paljon. Jo pelkästään muulla kun omalla äidinkielellä kommunikointi on aika aktivoivaa, ja pientä kamppailua. Sitä harkitsee ehkä sanomisiaan enemmän ja opettelee ilmaisemaan asioita jotka oikeesti eniten haluaa. Siinä oppii itsestäänkin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :--) niin, lapsena kai on iloinen siitä mitä on, koska ei tiedä muusta. ja turtuminen on ihan normaalia, mutta juuri sitä turtumista vastaan haluan taistella liikkumalla ja vaihtamalla maisemaa aina aika-ajoin :--)

   ja oon ehdottoman samaa mieltä siitä, että muulla kuin äidinkielellä kommunikointi kyllä kasvattaa luonnetta! siinä nopeasti karisee täydellisyyden tavoittelu ja oppii olemaan lempeämpi virheilleen ja sietämään avuttomuuden tunnetta. välillä raivostuttaa niin ja tuntee itsensä maailman tyhmimmäksi, kun ei osaa sanoa asioita kuten haluaisi. mutta siitäkin selviää. ja sitten on itsestään niin ylpeä, kun osaa avata puhelinliittymän tai pankkitilin tai vaikka vain asioida kaupassa uudella kielellä!

   Poista