7.12.2013

PROTU

protu01

Ai että mikä ihmeen Protu? No, sitä ajattelin nyt vähän selventää. Monet ovat varmasti joskus kuulleet Prometheus-leireistä, mutta yllättävän usein törmää vähän hassuihinkin käsityksiin leireistä, yhdistyksestä ja protuista tyyppeinä.

Kävin oman Protuleirini kesällä 2006 ja sen jälkeen olen ollut kahdesti apuohjaajana, kerran kokkina ja viime kesänä olin ensimmäistä kertaa ohjaajan roolissa. Voisin siis sanoa, että joku haju tästä hommasta on, vaikken mikään superaktiivi olekaan.

Ja viime kesänä taas muistin, kuinka siisti juttu Protu onkaan, joten ajattelin kertoa teillekin asiasta. Omin sanoin ja omiin kokemuksiin perustuen, toivottavasti tarpeeksi selkeästi.

protu10

Mikä Protu?

Prometheus-leirin tuki ry eli Protu järjestää kesäisin aikuistumisleirejä pääasiassa 8. ja 9. luokan käyneille nuorille. Protuleirit ovat uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia, eli kuka tahansa on tervetullut. Leirejä vetää seitsemän hengen tiimi, joka koostuu kahdesta täysi-ikäisestä ohjaajasta ja viidestä apuohjaajasta eli apparista. Apparit ovat käyneet oman leirinsä aiemmin (kuten osa ohjaajistakin). Lisäksi leirillä on yksi tai useampi kokki ruokkimassa porukkaa (ja yleensä protukokit tuppaa olemaan aivan erityisen mielettömän upeaa sakkia, heh).

Mutta ajattelin käydä riparin..?

Käy ihmeessä jos mieli tekee. Mutta Protu ja ripari eivät sulje toisiaan pois! Voit käydä vaikka molemmat! Parasta olisi, jos kukaan ei pakottaisi mihinkään valintaan, vaan sen saisi tehdä itse.

protu05

Mitä siellä leirillä tehdään?

Leirien tavoitteena on ohjata nuoria itsenäiseen ajatteluun, ovathan ne aikuistumisleirejä. Mutta pidetään myös hauskaa, kesäleirillä kun ollaan! Leireillä mm. keskustellaan, leikitään, saunotaan, syödään, uidaan, lauletaan, nauretaan, itketään, nukutaan, tutustutaan uusiin ihmisiin... Leireillä on erilaisia päiväteemoja, joita käsitellään eri tavoin. Teemoja ovat mm. erilaisuus ja syrjintä, yhteiskunta ja vaikuttaminen, maailmankuvat ja -katsomukset, ihmissuhteet, tulevaisuus.

protu06
protu04

Missä leirejä järjestetään?

Ympäri Suomea erilaisissa paikoissa. Yleensä leirikeskuksissa, paikoissa, joissa on tarpeeksi tilaa majoittaa parikymmentä ihmistä viikon ajan. Mahdollisuuksien mukaan järven rannalla ja hieman eristyksissä muusta asutuksesta. Täältä voi tarkistaa kesän 2014 leiripaikat.

protu08
protu03

Miksi sinne kannattaisi mennä?

Koska se todennäköisesti antaa mielettömiä kokemuksia, uusia ystäviä ja avartaa ajattelua. Yksi parhaista asioista Protulla mun mielestä on elää viikko eräänlaisessa kuplassa, poissa ulkomaailmasta. Leiriporukasta kasvaa yleensä tiivis ja on ihan mieletön fiilis tulla aidosti hyväksytyksi omana itsenään ja lisäksi saada haastaa omia ajatuksia ja löytää uusia näkökulmia asioihin. Ja kaiken vatvomisen vastapainoksi ne kaikki leikit ja hölmöily, oi oi.

Koska joka kevät, kun en ole mukana tiimissä ja Facebookiin alkaa tipahdella "jee, oon tiimissä"-hehkutuksia, mun mahassa kouraisee ja aivot huutaa "mäkin haluuuuuuuun!". Ööh, koska on niin paljon huonompiakin tapoja viettää yksi viikko kesästä.

Puhun tietysti vain omasta kokemuksesta, mutta mulle Protu on antanut aivan valtavasti ja en varmasti olisi sama ihminen ilman leirejä ja koulutuksia ja kaikkea. Parhaita juttuja Protussa on myös se laaja ihmisten kirjo, joihin siellä pyöriessä törmää. Mikään ituhippeys ei todellakaan ole osallistumisen edellytys, haha!

Niin ja sekin vielä, että koko homma pyörii lähes täysin vapaaehtoisvoimin! Protulla on ainoastaan kaksi palkattua työntekijää ja lisäksi kokit saavat jonkin verran rahallista korvausta työstään.

protu07

Paljonko se maksaa?

Täältä löytyy tietoa leirimaksuista! (Ohjaajat ja apparit maksavat parisen kymppiä koulutusten täysihoidosta, mutta matkakorvauksia saa! Leirit ei maksa mitään tiimille tai kokeille, tietenkään!)

protu11
protu09

Miten pääsen mukaan?

Jos olet 8. tai 9. luokan käynyt nuori... katso täältä, millä leireillä on vielä tilaa ja ilmoittaudu! Erikoisleirejäkin löytyy (mm. musiikki-, kuvataide- ja vaellusleiri).

Jos olet 16-19-vuotias... voit käydä seniorileirin, niitä järjestetään neljä kappaletta ensi kesänä! (Ja jos olet jo leirisi käynyt, niin appariksi tietty.)

Jos olet yli 20-vuotias... voit käydä aikuisleirin, lähteä ohjaajaksi tai kokkaamaan!

protu12

Kaikki tarvittava info löytyy Protun nettisivuilta, mutta saa toki kysyä mitä tahansa jos jäi askarruttamaan!

Saa kertoa kavereille ja vitsit tiedän niiiin monta tyyppiä, jotka ois aivan loistavaa ohjaaja-ainesta ja uskoisin, että sieltä ruudun toiselta puolelta teitä löytyy vaikka kuinka!


Kuvat viime kesän leiriltäni, Tampereen Aitolahdesta. Yhyy, tuli ikävä.

2 kommenttia:

  1. Hei mahtavaa tietoa ja fiilistelyä. Me ei kuuluta kirkkoon ja oonkin miettinyt, että mitä poika tuumii sit (monen vuoden päästä onneks vasta) kun muut menee riparille. (Itse kävin aikanaan riparin.) Mutta toi kuulostaa siistiltä. Ja onneks myös et-tunneilla käyminen on kuulemma kivaa ja tuntuu olevan paljon coolimpaa kuin uskonto :) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hienoa, jos tästä oli apua! munkaan perhe ei kuulu kirkkoon ja kaikki sisarukseni (4 kpl) yhtä lukuun ottamatta ovat käyneet protu-leirin ja tykänneet valtavasti. kävin kanssa aikoinaan et-tunneilla ja toivon todella, että opetus on niistä ajoista kehittynyt, ala-asteella ne tunnit oli valitettavasti yhtä tyhjän kanssa kun ei oikein pätevää opettajaa löytynyt.. mutta ehkä nykyään on toisin! :-)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.