27.3.2014

Montréalista

mtl01
mtl15

Reilun puolen vuoden jälkeen uskoisin, että osaan jo sanoa pari sanaa Montrealista.

Tässä siis muutamia havaintoja ja mun näkemyksiä asioista.

mtl12

Ilmasto. Talvi on pitkä ja kylmä. Siis ihan todella kylmä. Kuvittelin, että olisi lauhempaa kuin Suomessa, mutta ehei, turha luulo.

Pahimmillaan vuodenvaihteen tienoilla oli -40C (onneksi oltiin Nykissä jumissa, haha). Veikkaisin, että talven keskilämpötila on ollut jotain -15C luokkaa. Lumi tuli joskus marraskuussa ja on pysynyt siitä lähtien visusti maassa ja edelleen sataa lisää harva se päivä vaikka on maaliskuun loppu. Kevät ei voisi tulla nopeammin...

Ranskassa vannoin, että seuraavan kerran kun muutan pidemmäksi aikaa ulkomaille, menen jonnekin lämpimään ja sitten mä päätin tulla, öh, Kanadaan..?

Kesä taas on kuulemma superkuuma ja sen uskon, koska vielä syyskuussakin lämpötilat huiteli lähellä kolmeakymmentä plusastetta.

mtl02

Kaksikielisyys. Se on aivan mahtavaa. Kaupan kassa tms. tervehtii fraasilla "bonjour-hi", joka siis kuulostaa lähes yhdeltä ja samalta sanalta.

Itse menen aika fiiliksen mukaan kielten kanssa, kahvilassa saatan toimia ranskaksi ja baarissa huonon kuuluvuuden takia varmuuden vuoksi enkuksi. Enemmän taidan kyllä puhua enkkua kavereiden kanssa, hmm.

Mutta se québecin aksentti, se onkin yllättävän kivaa ja hauskan kuuloista. Mulla oli ennakkoluuloni, jotka osoittautuivat melko vääriksi. Ei se aksentti ole ollenkaan niin ruma, mitä kuvittelin. (En silti halua sitä omaan puheeseeni, vaikka joitain sanoja ja ilmauksia on kiva oppia.)

Lähes kaikki (paikalliset) puhuvat sekä sujuvaa ranskaa että englantia. Parasta on, kun samassa lauseessa puhutaan sekaisin ranskaa ja enkkua tai muuten ranskankielisen puheen sekaan heitellään väliin enkunkielisiä termejä ja toisinpäin. Ymmärtämisongelmia olen kohdannut ainoastaan lähimmän itsepalvelupesulan omistajamamman kanssa, jonka paksusta québecois-mutinasta en saa mitään selvää, en sitten millään.

mtl06
mtl14

Hintataso. Sanoisin, että useimmat asiat on hyvin lähellä Suomen hintoja. Paitsi juusto, se on aivan käsittämättömän kallista. No, tulen toimeen onneksi ilmankin (yhyy).

Vuokra riippuu aivan täysin siitä, missä asuu ja kuinka monen kämppiksen kanssa. Yksin asuminen on melko harvinaista (ja sikakallista). Asunnon hankkiminen on kuitenkin superhelppoa, Facebook on täynnä erilaisia ryhmiä, joissa etsitään huonetta/kämppistä.

mtl11

Kulttuuritarjonta. Tekemistä ja rientoja riittää. Kävisin keikoilla varmaan joka päivä jos olisi varaa. Jonkinlaiset festarit ovat koko ajan käynnissä jossain päin kaupunkia; musiikkia, taidetta, kirjallisuutta, elokuvia jne.

Jotain kertoo sekin, että keskelle kaupunkia on rakennettu eräänlainen "kulttuuriaukio", Place des Arts / Quartier des spectacles.

mtl05

Monikulttuurisuus. Ihmisiä on ihan joka puolelta maailmaa ja se on ihan huippua. Myös jos joku sanoo olevansa kotoisin Montrealista/Kanadasta, se yleensä tarkoittaa, että vähintään isovanhemmat tai toinen vanhemmista on jostain muualta.

Otetaan vaikka esimerkkinä mun kämppikset, jotka miellän enemmän tai vähemmän paikallisiksi. Yhden äiti on ranskalainen, toinen on asunut suurimman osan elämästään Lontoossa, mutta äiti on kanadalainen ja kreikkalainen isä asuu USA:ssa ja kolmannen suku tulee Ukrainasta sekä Venäjältä.

Tunnen myös mm. yhden ecuadorilais-kiinalais-kanadalaisen. Antaa vähän perspektiiviä suomalaisuuteen ja muutenkin erilaisiin maahanmuuttokeskusteluihin...

mtl16

Poliittisuus. Mielenosoituksia ja erilaisia solidaarisuusmarsseja järjestetään ilahduttavan paljon (vaikkakin se ei ole ilahduttavaa, että epäoikeudenmukaisuutta on paljon, mutta onneksi ihmiset jaksavat taistella oikeuksiensa puolesta).

Vuoden 2012 opiskelijamielenosoitukset on edelleen tuoreessa muistissa ja juuri yksi kaveri sai kutsun oikeuteen koska se kieltäytyi maksamasta sakkoa, jonka se sai koska joku poliisi hermostui sen kyselyihin miekkarin aikana (kuulostaa pahemmalta, kuin tilanne oikeastaan onkaan).

Kuumia puheenaiheita ovat mm. alkuperäiskansojen oikeudet, kielipolitiikka, Québecin itsenäistyminen Kanadasta ja tällä hetkellä erityisesti Charter of Values.

mtl04
mtl10

Opiskelu. Opiskelijoita on paljon. Yliopistoja on kuusi, joista neljä sijaitsee enemmän tai vähemmän keskusta-alueella.

UdeM (Université de Montréal) on mun vaihtoyliopisto, jonka jättimäinen kampus sijaitsee hieman ydinkeskustan ulkopuolella. Ranskankielinen, hieman snobi ja melko tiukka ja vanhanaikainen. Luentoja lukuun ottamatta en kauheasti siellä kampuksella hengaile.

UQAM (Université de Québec à Montréal) on myös ranskankielinen, mutta oon kuullut, että ilmapiiri on hipimpi ja rennompi kuin UdeMissa. Melkein kaikki taideaineita opiskelevat opiskelee täällä.

McGill University on englanninkielinen, maailman yliopistojen rankingissa top 40:ssä ja sen takia aika moni siellä opiskeleva luulee itsestään vähän liikoja, ahhah. Ei ole epätavallista nähdä monien käyttävän McGillin punaisia huppareita tai muita vaatteita päivittäin. Tylypahka-kampus.

Concordia University, ah, mun lemppari! Enkunkielinen ja aika moni mun kavereista täällä opiskelee Concordialla (voi kunpa mäkin voisin...). Rento ja cool, kaikista tutuin mulle ja tulee hengailtua eniten, koska People's Potato, Cinema Politica yms.

Sitten on vielä Université de Sherbrooke ja Université Laval, joista en tiedä oikeastaan mitään muuta kuin, että ne sijaitsee jossain kaukana, haha.

mtl03
mtl09

Sekalaisia huomioita. Paikallinen vastine Kånkenille on Herschelin reput, etenkin tämä malli. Niitä näkee joka toisella vastaantulijalla, etenkin opiskelijoilla (tosin Kånkeneitakin näkee yllättävän paljon). Ylivoimaisesti suosituin talvitakkimerkki on Canada Goose.

STM on lyhenne kaupungin julkiselle liikenteelle, joka huolehtii metroista ja busseista. Bussikuskeja tervehditään ja ne odottaa aina melkein-myöhästyviä bussiin juoksijoita. Bussien seiniä kiertää keltainen vaijeri, jota kiskaisemalla pyytää pysähdystä seuraavalle pysäkille (muutama arrêt-nappulakin kyllä löytyy) ja ovenkahvaa täytyy työntää jos sen haluaa avautuvan. Minkäänlaisia opastetauluja, että missä pysäkillä milloinkin mennään, ei ole mutta toisinaan kuski huutelee, minkä kadun kulmassa mennään.

SAQ on paikallinen Alko, jolla on mielenkiintoiset aukioloajat. Onneksi kulmakioskeista (=dépanneur, tuttavallisesti dép) saa bisseä ja (pahaa) viiniä iltayhteentoista asti.

Montrealilla on hyvin makea ominaishaju ja pilvi tuoksahtaa keskipäivällä vilkkaalla pääostoskadullakin.

Kotibileet on paras juhlimismuoto, olenkohan ehkä pari kertaa jossain klubintapaisella käynyt.

Plateau ja Mile End (jossa asun) on mun suosikkikaupunginosat täynnä graffiteja, pieniä kahviloita ja kivijalkakauppoja.

mtl08
mtl17

Montréal, je t'aime. // Montreal I love you.

9 kommenttia:

 1. Vaikuttaa aivan ihanalta paikalta! Sait sen kuulostamaan niin mukavalta, vaikka ilmasto onkin vähän mitä on :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tää on ihana paikka! mut ehkä kantsii vierailla kesäaikaan, ihan kuin suomeenkin matkaavia neuvotaan :---D

   Poista
 2. ai olin unohtanutkin jo ne bussien stop-narut! randomein asia ikinä, mutta kieltämättä kätevä. ja université laval on québecin kaupungissa : -) huh, mäkin haluisin hengata enemmän montréalissa. kävin siellä vaan joku kaks kertaa vaihtovuoden aikana mut kivat vibat tuli aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mä mietinkin et eikös laval oo québec cityssä, mut se mainittiin jossain education in montreal-sivustolla nii aattelin sen mainita. ehkä niillä on joku kampuksen osa montrealin lähellä tms? en jaksa tarkistaa haha :P

   Poista
 3. ai olin unohtanutkin jo ne bussien stop-narut! randomein asia ikinä, mutta kieltämättä kätevä. ja université laval on québecin kaupungissa : -) huh, mäkin haluisin hengata enemmän montréalissa. kävin siellä vaan joku kaks kertaa vaihtovuoden aikana mut kivat vibat tuli aina.

  VastaaPoista
 4. Ja kaikki ihana ruoka! Poutine, smoked meat, bagels... Ja parasta sushia mita oon ikina syonyt!

  Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan niin ehkapa jo muutaman viikon paasta saatan itsekin paasta hoodeille :)

  Montreal <3

  Anni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. AAA, miten ees pystyin unohtaa ruuat tästä!! huuups. mut joo, siis sushi à volonté on yks mun lemppariasioita täällä, aijaiii!

   hei jos pyörit täällä piakkoin, laita vaikka mailia niin tavataan??

   Poista
  2. Ruuat on parasta, mutta Clamatoa ja caesareita en vaan ihan tajua.

   Jos mun rahoitus tulee lapi ja paasen matkaan, niin yritan ehdottomasti paasta Montrealissa kaymaan. Laittelen sitten viestia jos nain kay (peukut pystyssa!!). Suunitelma on olla 9 viikkoa Rimouskissa niin enkohan ma ota jonkun viikonlopun vapaaksi ja korottele bussilla sen 8 (!!) tuntia etta paasen taas sinne :)

   Anni

   Poista
  3. aaaa en ookkaa vielä maistanu clamatoo tai caesaria!! apua :---D ei kyllä hirveesti ees houkuttele kieltämättä.....

   pidän peukkuja!!

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.