Reilun puolen vuoden jälkeen uskoisin, että osaan jo sanoa pari sanaa Montrealista.
Tässä siis muutamia havaintoja ja mun näkemyksiä asioista.
Ilmasto. Talvi on pitkä ja kylmä. Siis ihan todella kylmä. Kuvittelin, että olisi lauhempaa kuin Suomessa, mutta ehei, turha luulo.
Pahimmillaan vuodenvaihteen tienoilla oli -40C (onneksi oltiin Nykissä jumissa, haha). Veikkaisin, että talven keskilämpötila on ollut jotain -15C luokkaa. Lumi tuli joskus marraskuussa ja on pysynyt siitä lähtien visusti maassa ja edelleen sataa lisää harva se päivä vaikka on maaliskuun loppu. Kevät ei voisi tulla nopeammin...
Ranskassa vannoin, että seuraavan kerran kun muutan pidemmäksi aikaa ulkomaille, menen jonnekin lämpimään ja sitten mä päätin tulla, öh, Kanadaan..?
Kesä taas on kuulemma superkuuma ja sen uskon, koska vielä syyskuussakin lämpötilat huiteli lähellä kolmeakymmentä plusastetta.
Kaksikielisyys. Se on aivan mahtavaa. Kaupan kassa tms. tervehtii fraasilla
"bonjour-hi", joka siis kuulostaa lähes yhdeltä ja samalta sanalta.
Itse menen aika fiiliksen mukaan kielten kanssa, kahvilassa saatan toimia ranskaksi ja baarissa huonon kuuluvuuden takia varmuuden vuoksi enkuksi. Enemmän taidan kyllä puhua enkkua kavereiden kanssa, hmm.
Mutta se québecin aksentti, se onkin yllättävän kivaa ja hauskan kuuloista. Mulla oli ennakkoluuloni, jotka osoittautuivat melko vääriksi. Ei se aksentti ole ollenkaan niin ruma, mitä kuvittelin. (En silti halua sitä omaan puheeseeni, vaikka joitain sanoja ja ilmauksia on kiva oppia.)
Lähes kaikki (paikalliset) puhuvat sekä sujuvaa ranskaa että englantia. Parasta on, kun samassa lauseessa puhutaan sekaisin ranskaa ja enkkua tai muuten ranskankielisen puheen sekaan heitellään väliin enkunkielisiä termejä ja toisinpäin. Ymmärtämisongelmia olen kohdannut ainoastaan lähimmän itsepalvelupesulan omistajamamman kanssa, jonka paksusta québecois-mutinasta en saa mitään selvää, en sitten millään.
Hintataso. Sanoisin, että useimmat asiat on hyvin lähellä Suomen hintoja. Paitsi juusto, se on aivan käsittämättömän kallista. No, tulen toimeen onneksi ilmankin (yhyy).
Vuokra riippuu aivan täysin siitä, missä asuu ja kuinka monen kämppiksen kanssa. Yksin asuminen on melko harvinaista (ja sikakallista). Asunnon hankkiminen on kuitenkin superhelppoa, Facebook on täynnä erilaisia ryhmiä, joissa etsitään huonetta/kämppistä.
Kulttuuritarjonta. Tekemistä ja rientoja riittää. Kävisin keikoilla varmaan joka päivä jos olisi varaa. Jonkinlaiset festarit ovat koko ajan käynnissä jossain päin kaupunkia; musiikkia, taidetta, kirjallisuutta, elokuvia jne.
Jotain kertoo sekin, että keskelle kaupunkia on rakennettu eräänlainen "kulttuuriaukio",
Place des Arts /
Quartier des spectacles.
Monikulttuurisuus. Ihmisiä on ihan joka puolelta maailmaa ja se on ihan huippua. Myös jos joku sanoo olevansa kotoisin Montrealista/Kanadasta, se yleensä tarkoittaa, että vähintään isovanhemmat tai toinen vanhemmista on jostain muualta.
Otetaan vaikka esimerkkinä mun kämppikset, jotka miellän enemmän tai vähemmän paikallisiksi. Yhden äiti on ranskalainen, toinen on asunut suurimman osan elämästään Lontoossa, mutta äiti on kanadalainen ja kreikkalainen isä asuu USA:ssa ja kolmannen suku tulee Ukrainasta sekä Venäjältä.
Tunnen myös mm. yhden ecuadorilais-kiinalais-kanadalaisen. Antaa vähän perspektiiviä suomalaisuuteen ja muutenkin erilaisiin maahanmuuttokeskusteluihin...
Poliittisuus. Mielenosoituksia ja erilaisia solidaarisuusmarsseja järjestetään ilahduttavan paljon (vaikkakin se ei ole ilahduttavaa, että epäoikeudenmukaisuutta on paljon, mutta onneksi ihmiset jaksavat taistella oikeuksiensa puolesta).
Vuoden 2012 opiskelijamielenosoitukset on edelleen tuoreessa muistissa ja juuri yksi kaveri sai kutsun oikeuteen koska se kieltäytyi maksamasta sakkoa, jonka se sai koska joku poliisi hermostui sen kyselyihin miekkarin aikana (kuulostaa pahemmalta, kuin tilanne oikeastaan onkaan).
Kuumia puheenaiheita ovat mm. alkuperäiskansojen oikeudet, kielipolitiikka, Québecin itsenäistyminen Kanadasta ja tällä hetkellä erityisesti
Charter of Values.
Opiskelu. Opiskelijoita on
paljon. Yliopistoja on kuusi, joista neljä sijaitsee enemmän tai vähemmän keskusta-alueella.
UdeM (Université de Montréal) on mun vaihtoyliopisto, jonka jättimäinen kampus sijaitsee hieman ydinkeskustan ulkopuolella. Ranskankielinen, hieman snobi ja melko tiukka ja vanhanaikainen. Luentoja lukuun ottamatta en kauheasti siellä kampuksella hengaile.
UQAM (Université de Québec à Montréal) on myös ranskankielinen, mutta oon kuullut, että ilmapiiri on hipimpi ja rennompi kuin UdeMissa. Melkein kaikki taideaineita opiskelevat opiskelee täällä.
McGill University on englanninkielinen, maailman yliopistojen rankingissa top 40:ssä ja sen takia aika moni siellä opiskeleva luulee itsestään vähän liikoja, ahhah. Ei ole epätavallista nähdä monien käyttävän McGillin punaisia huppareita tai muita vaatteita päivittäin. Tylypahka-kampus.
Concordia University, ah, mun lemppari! Enkunkielinen ja aika moni mun kavereista täällä opiskelee Concordialla (voi kunpa mäkin voisin...). Rento ja cool, kaikista tutuin mulle ja tulee hengailtua eniten, koska
People's Potato,
Cinema Politica yms.
Sitten on vielä
Université de Sherbrooke ja
Université Laval, joista en tiedä oikeastaan mitään muuta kuin, että ne sijaitsee jossain kaukana, haha.
Sekalaisia huomioita. Paikallinen vastine Kånkenille on
Herschelin reput, etenkin
tämä malli. Niitä näkee joka toisella vastaantulijalla, etenkin opiskelijoilla (tosin Kånkeneitakin näkee yllättävän paljon). Ylivoimaisesti suosituin talvitakkimerkki on
Canada Goose.
STM on lyhenne kaupungin julkiselle liikenteelle, joka huolehtii metroista ja busseista. Bussikuskeja tervehditään ja ne odottaa
aina melkein-myöhästyviä bussiin juoksijoita. Bussien seiniä kiertää keltainen vaijeri, jota kiskaisemalla pyytää pysähdystä seuraavalle pysäkille (muutama
arrêt-nappulakin kyllä löytyy) ja ovenkahvaa täytyy työntää jos sen haluaa avautuvan. Minkäänlaisia opastetauluja, että missä pysäkillä milloinkin mennään, ei ole mutta toisinaan kuski huutelee, minkä kadun kulmassa mennään.
SAQ on paikallinen Alko, jolla on mielenkiintoiset aukioloajat. Onneksi kulmakioskeista (=
dépanneur, tuttavallisesti
dép) saa bisseä ja (pahaa) viiniä iltayhteentoista asti.
Montrealilla on hyvin makea ominaishaju ja pilvi tuoksahtaa keskipäivällä vilkkaalla pääostoskadullakin.
Kotibileet on paras juhlimismuoto, olenkohan ehkä pari kertaa jossain klubintapaisella käynyt.
Plateau ja
Mile End (jossa asun) on mun suosikkikaupunginosat täynnä graffiteja, pieniä kahviloita ja kivijalkakauppoja.
Montréal, je t'aime. // Montreal I love you.